دلیل نیاز به تصفیه فاضلاب شیردوشی

پکیج تصفیه فاضلاب شیردوشی

برای تصفیه پساب های نیمه سنگین واحدهای دامداری که شامل فاضلاب تولید شده در شیردوشی ها، CIP مخازن شیر، گوساله دانی، زایشگاه و بیمارستان می باشد میتوان از پکیج تصفیه فاضلاب شیردوشی به روش تصفیه بیولوژیکی استفاده نمود.

برای درک درست، بهتر است قبل توضیح پکیج تصفیه فاضلاب شیردوشی کمی در مورد فاضلاب تولید شده توسط یک واحد دامداری و نحوی تصفیه آن شرح داده شود.

پکیج تصفیه فاضلاب شیردوشی

تصفیه فاضلاب دامداری

به طور روزانه حجم بالایی از پساب های سنگین و نیمه سنگین در واحدهای دامداری تولید می گردد که علاوه بر ایجاد بحث آلودگی در محیط های دامداری، کنترل و مدیریت آن مشکلات زیادی را برای دامداران ایجاد کرده و عدم تصفیه این نوع پساب ها سبب آلودگی­های منابع آب و خاک می گردد.  بارزترین اثری که عدم تصفیه فاضلاب دامداری ها بر محیط زیست می­گذارد، آلودگی ناشی از استفاده پساب خام در زمین های کشاورزی و آلودگی آب­های سطحی و زیر زمینی  ورود بیش از حد مواد آلی و نیتراته شدن خاک می باشد. به همین دلایل نیز می­بایستی اقدامات لازم در زمینه کنترل و مدیریت دفع پسماندها و تصفیه فاضلاب دامداری  صورت گیرد تا از صدمات آتی پیشگیری شود.

تاثیر کود در تصفیه فاضلاب دامداری

در دامداری های کشور پساب خروجی دارای حجم بالایی از پسماند (کود) نیز می‌باشد. با توجه به نوع مدیریت کود در دامداری ها ( استفاده از سپراتور و یا جمع آوری با هانی وک) جداسازی کامل کود اعم از مایع و جامد از پساب آن عملا ممکن نبوده و پساب خام حتی در بزرگترین دامداری های کشور نیز دارای حجم بالایی از مواد معلق سلولزی می‌باشد. برای مدیریت پساب دامداری ها و حصول به خروجی تصفیه شده مورد تایید سازمان حفاظت محیط زیست، استفاده از پیش تصفیه مناسب جهت بهبود کیفیت پساب ورودی به تصفیه خانه ضروری می باشد. فاضلاب این صنعت از لحاظ کمی زیاد و از نظر کیفی بسیار متغیر و آلوده می‌باشد و تاکنون در کشور روش کارآمدی جهت تصفیه پساب دامداری هایی با حجم بالای پساب ارائه نشده است. استفاده از برکه های تثیبت و مواد منعقد کننده از روش های کارا جهت تصفیه پساب دامداری ها می باشند.

برای اطلاع بیشتر مقاله تصفیه فاضلاب دامداری مطالعه شود.

پکیج تصفیه فاضلاب شیردوشی 02

تقسیم بندی پساب حاصل از دامداری ها

پساب حاصل از واحدهای دامداری به سه دسته کلی تقسیم بندی می شوند:

پساب های نیمه سنگین

پساب های نیمه سنگین، شامل پساب ناشی از شتشوی شیردوشی، شستشوی مخازن، آبشخورها، گوساله‌دانی، زایشگاه و بیمارستان

پساب های سنگین

پساب های سنگین دارای کود مایع یا همان پسماند بالا که توسط پکیج تصفیه فاضلاب سپراتور تصفیه و بی خطر سازی می شود (شامل پساب حاصل از سپراتور، فری استال ها و سالن های انتظار)

پساب های بهداشتی و انسانی

فاضلاب های بهداشتی و انسانی تولید شده در ساختمان اداری که توسط پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی تصفیه می گردد.

برآورد کمی و کیفی آب و پساب

به منظور تصفیه فاضلاب دامداری،  محاسبه میزان آب و به دنبال آن پساب تولید شده از اهمیت بالایی برخوردار است. میزان آب و غذای مصرفی هر دام با توجه به نژاد و سن دام ها متفاوت است اما مقادیر میانگین آن به قرار زیر می باشد.

جدول سرانه میزان مصرف آب و و تولید کود مایع و پساب برای هر راس گاو در شبانه روز

 میانگین حجم آب مصرفی

میانگین کل پساب و پسماند تولیدی

میانگین پساب نیمه سنگین تولیدی

میانگین کود مایع تولیدی

میزان پسماند خشک هر راس گاو

200 لیتر

150 لیتر

50 لیتر

100 لیتر

10-8 کیلوگرم

بر اساس تجربیات به دست آمده از بیش از 20 پروژه انجام شده در دامداری های مختلف کشور کل پساب و پسماند مایع تولید شده به ازای هر راس دام مولد حدود 150 لیتر در شبانه روز می باشد که از این مقدار حدود 100 لیتر به صورت پسماند و کود مایع و حدود 50 لیتر مربوط به پساب نیمه سنگین می باشد.

بر اساس نمونه های اندازه گیری شده در دامداری های مختلف، میانگین پارامترهای پساب نیمه سنگین دامداری ها مطابق جدول زیر می باشد.

Unit quantity Parameter No.
mg/lit O2 <2500 COD 1
mg/lit O2 <1500 BOD5 2
mg/lit <500 TSS 3
mg/lit 150> TN 4
6-9 pH 5

نکته ضروری:

پساب حاصل از شستشوی سالن های انتظار شیردوشی به  دلیل وجود حجم بالای کود مایع به عنوان فاضلاب تلقی نمی شود و جهت جلوگیری از ایجاد مشکل در روند تصفیه بیولوژیکی باید از پساب های نیمه سنگین جداسازی گردد.

پکیج تصفیه فاضلاب شیردوشی 03

اولین  در کشور

پکیج تصفیه فاضلاب شیردوشی رادزیست

شرکت رادزیست شیمی کاسپین افتخار این را دارد که به عنوان اولین شرکت در کشور موفق به تصفیه فاضلاب دامداری به صورت کامل و تا حصول به خروجی مورد تایید سازمان محیط زیست شده است.

این شرکت با تجربه چندین ساله در زمینه مدیریت و تصفیه فاضلاب دامداری ها و آشنایی با مشکلات موجود، با طراحی و ساخت پکیج های پیش ساخته کامپوزیتی تصفیه فاضلاب شیردوشی ها به روش Anoxic/IFAS  آماده ارائه خدمات به دامداری های کشور می باشد.

از نمونه تصفیه خانه های طراحی و ساخته شده توسط شرکت  رادزیست شیمی کاسپین در محل دامداری آقایان صالحی و صفاری در شهرستان ورامین می­باشد که توسط وزیر محترم وقت وزارت جهاد کشاورزی جناب آقای حجتی و ریاست محترم وقت سازمان محیط زیست، سرکار خانم ابتکار، افتتاح گردید.

نکات مهم در طراحی پکیج تصفیه فاضلاب شیردوشی

  • حذف همزمان COD و نیتروژن مازاد در فاضلاب
  • استفاده از جنس بدنه کامپوزیتی (تقویت شده با الیاف شیشه) به منظور جلوگیری از هرگونه خوردگی، عایق بودن به دما و قابلیت استفاده در هر شرایط دمایی و تعمیر و نگهداری آسان (بدون نیاز به رنگ آمیزی دوره ای)
  • بسته بودن کامل سیستم تصفیه به منظور جلوگیری از نشست بو و آلودگی به محیط اطراف که این امکان را می دهد که پکیج در نزدیک ترین فاصله ممکن از واحد شیردوشی و عدم نیاز به پمپاژ فاضلاب
  • بسیار کم صدا بودن تجهیزات الکترومکانیکال مورد استفاده در پکیج و عدم آلودگی صوتی برای دام ها
  • خروجی کاملا منطبق با استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست و امکان استفاده مجدد پساب تصفیه شده برای آبیاری فضای سبز، استفاده در کشاورزی، شستشوی زیر پای دام و کانال ها

در این پکیج ها با استفاده از روش تصفیه بیولوژیکی ابتدا نیتروژن مازاد پساب به روش آنوکسیک از فاضلاب حذف می گردد و در ادامه فاضلاب تحت هوادهی عمقی رشد چسبیده به روش IFAS قرار گرفته و مواد آلی با راندمان بسیار بالا از فاضلاب حذف می گردد.