یکی از روش های تصفیه با حذف حداکثری آلودگی ها
طراحی فرآیندهای فیزیکو شیمیایی
روش های تصفیه با استفاده از طراحی فرآیندهای فیزیکو شیمیایی روش تصفیه ای مناسب برای بسیاری از واحدهای مستقر در شهرکهای صنعتی و واحدهای صنعتی تولید مواد غذایی از قبیل کارخانجات تولید روغن، تولید غذاهای دریایی و تن ماهی ها و صنایع فرآوری تخم مرغ، صنایع تولید مواد شیمیایی، صنایع فلزی و آبکاری و بسیاری از صنایع دیگر که تصفیه بیولوژیکی برای آنها دشوار یا غیر ممکن است، می باشد.
در این روش با استفاده از مواد شیمیایی بخش عمده ای از آلودگی های و مواد معلق موجود در فاضلاب جدا گشته و فاضلاب پیش تصفیه شده آماده تخلیه به مجاری فاضلاب شهرک های صنعتی یا ورود به بخش تصفیه تکمیلی بیولوژیکی می شود.
عوامل مهم در طراحی فرآیندهای فیزیکو شیمیایی و اساس کار آن
اساس تصفیه این روش شناسایی دقیق پارامترهای فاضلاب و استفاده از مواد منعقد کننده مناسب جهت جداسازی آلاینده ها می باشد.
- تعیین دقیق پارامترهای شیمیایی فاضلاب بر اساس زمان بندی تولید کارخانجات (استفاده از نمونه گیری مرکب توصیه میگردد)
- تعیین دقیق نوع و میزان مواد شیمیایی منعقد کننده بر اساس نوع فاضلاب
- استفاده از روش مناسب شناورسازی یا ته نشینی آلاینده ها بر اساس ویژگی فاضلاب و تشکیل لخته ها
- روش مناسب مدیریت لجن تولیدی
از تصفیه فیزیکی تا تصفیه شیمیایی
فرآیند دقیق تصفیه فاضلاب به روش فرآیندهای فیزیکوشیمیایی
در تکمیل روش تصفیه شیمیایی از روش های تصفیه فیزیکی نیز بهره گرفته می شود به این منظور پساب واحد تولیدی به واحد چربی گیر وارد شده و پس از جمع آوری چربی ها به واحد حذف شیمیایی پمپاژ می گردد که در ابتدا دانه گیری و مرحله پیش انعقاد برای کاهش مصرف مواد شیمیایی و مدیریت لجن مازاد انجام می پذیرد. پساب خروجی از این واحد به مخازن موجود هدایت شده و از آن جا با دبی ثابت توسط پمپ به پکیج تصفیه فیزیکو شیمیایی وارد میگردد.
صنایع نیازمند به تصفیه فیزیکو شیمیایی فاضلاب
- تصفیه فاضلاب کارخانجات تولید غذای دریایی و تن ماهی
- تصفیه فاضلاب کارخانجات ریسندگی و بافندگی
تصفیه فاضلاب کارخانجات تولید غذای دریایی و تن ماهی
فاضلاب تولیدی در این صنایع به علت بالا بودن میزان آلاینده های موجود در دسته فاضلاب های سنگین تقسیم بندی میگردند. عمده پساب تولیدی مربوط به آماده سازی و پوست کنی ماهی، واحد یخ زدایی و واحد پخت ماهی می باشد که با توجه به مواد افزودنی دیگر از قبیل روغن و نمک پساب حاصله دارای بار آلودگی بالایی می باشد که عمدتاً به صورت پارامترهای COD ، BOD5 ، TSS ، TDS و G&O می باشد.
دلیل عدم موفقیت روش های بیولوژیکی برای فاضلاب های سنگین
روش معمول در تصفیه فاضلاب های سنگین به صورت ترکیبی از روش های بیولوژیکی بی هوازی و هوازی می باشد. اما عامل بازدارنده برای استفاده از این روشها برای این نوع پساب خاص TDS بالای فاضلاب تولیدی بوده که باعث افت شدید حذف بیولوژیکی و عدم رشد مناسب باکتریهای تصفیه کننده می شود. در TDS های بالاتر از 5000 mg/lit بر اثر پدیده پلاسمولیز بسیاری از باکتریهای تصفیه کننده غیرفعال شده و باکتری های انتخابی با سرعت رشد و راندمان تصفیه پایین جایگزین میگردند. عدم موفقیت واحدهای بیولوژیکی اعم از بیهوازی و هوازی اجرا شده علیرغم سرمایه گذاری های انجام شده به علت بالا بودن TDS فاضلاب خام و عدم وجود شرایط مساعد برای تصفیه بیولوژیکی می باشد.
برای واحدهای مستقر در شهرک های صنعتی بهترین و مطمئن ترین روش تصفیه برای این نوع پساب، روش های مبتنی بر فرآیندهای فیزیکو شیمیایی اصلاح شده می باشد که با توجه به نیاز رساندن پارامترهای شامل G&O TSS و COD و BOD5 به استاندارد های خروجی شرکت شهرک های صنعتی این امر به سادگی و راندمان و اطمینان بالا قابل انجام می باشد.
تصفیه فاضلاب کارخانجات ریسندگی و بافندگی
پسابهای صنایع رنگرزی و نساجی حاوی مقادیر قابل توجهی از ترکیبات رنگزا میباشند. با توجه به استفاده از برخی از اسیدهای آلی در مراحل رنگرزی نخ یا پارچه، پساب این صنایع عمدتا به مقداری کمی اسیدی و دارای ترکیبات آلی نیز می باشد. به علت وجود ترکیبات رنگی و خطرات ناشی از آن برای آب های سطحی و کشاورزی، تصفیه آن قبل از تخلیه آنها به محیط زیست، ضروري می باشد.
فرآیندهاي تصفیه بیولوژیکی براي تصفیه فاضلاب های نساجی به ندرت استفاده میشوند. این فرآیندها عموما براي حذف ترکیبات آلی موجود در فاضلاب موثر بوده اما براي حذف رنگ و جامدات معلق(SS) از این فاضلابها کارایی بالایی ندارند زیرا ترکیبات رنگی داراي ساختارهاي مقاوم و پیچیدهاي بوده که باعث میشوند سرعت تجزیه بیولوژیکی آن ها به آهستگی صورت گیرد.
متداولترین روشهای حذف رنگ از فاضلاب نساجی شامل روشهاي فیزیکی- شیمیایی نظیر انعقاد و لخته سازی، جذب سطحی، ازن زنی، اسمز معکوس، استفاده از فیلترهاي غشایی و اکسیداسیون پیشرفته می باشند. هر کدام از این روش ها داراي مزایا و معایبی بوده که انتخاب روش مناسب بر اساس نوع و میزان آلاینده ها امکان پذیر است.
روش تصفیه فیزیکو شیمیایی از موثرترین روش های حذف رنگ و ترکیبات رنگی از پساب می باشد. این روش به دلیل راهبری آسان و کارایی بالا در حذف مواد معلق و رنگی استفاده پرکاربردترین روش های تصفیه فاضلاب های رنگی می باشد. ازمزایای تصفیه فیزیکوشیمیایی با فرآیند انعقاد و لخته سازي، عدم تولید محصولات میانی سمی و مضر است که دلیل عمده آن، تجزیه نشدن ترکیبات رنگی در این روش می باشد. علاوه بر آن، این روش از صرفه اقتصادي و قابلیت اجرایی نسبتا بالا در مقیاسهاي بزرگ برخوردار است.
پکیج های کامپوزیتی
پکیج تصفیه فیزیکو شیمیایی رادزیست
پکیج های تصفیه فیزیکو شیمیایی پیشرفته شرکت رادزیست شیمی کاسپین راه حلی مناسب برای تصفیه پساب های رنگی صنایع نساجی و ریسندگی و بافندگی می باشد.
این پکیج ها بدون هرگونه خوردگی در اثر تزریق مواد شیمیایی، به دلیل ویژگی عایق بودن بدنه، قابل استفاده در هرگونه شرایط آب هوایی به صورت مدفون و روی زمین را می باشند.
در این پکیجها با استفاده از مکانیسم پیشرفته و موثر در فرآیند انعقاد و لخته سازی و همچنین استفاده از لاملاهای کامپوزیتی در سیستم ته نشینی، راندمان بسیار بالایی در جداسازی آلاینده ها حاصل گردیده و مدیریت لجن های تولیدی بسیار آسان می باشد.
مزایای فرآیندهای فیزیکو شیمیایی طراحی شده رادزیست
مزایای فرآیندهای فیزیکو شیمیایی طراحی شده در شرکت رادزیست شیمی کاسپین می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- حذف بخش زیادی از مواد معلق و آلودگی های موجود در پساب با کمترین مصرف انرژی
- انعطاف پذیری سیستم با افزایش دبی فاضلاب و میزان تولید کارخانه در فصول مختلف
- دریافت استاندارد خروجی سازمان محیط زیست جهت تخلیه در تصفیه خانه شهرک های صنعتی
- راندمان و کارایی بالا در محیط های آب شور که روش های بیولوژیکی کارایی مناسب ندارند
- کاهش مصرف مواد شیمیایی با استفاده از روش اصلاح شده و منحصر به فرد پیش انعقاد رادزیست شیمی کاسپین
- قابلیت خاموشی سیستم و خروج پکیج تصفیه فیزیکوشیمیایی از مدار در زمان هایی است که تولید متوقف می شود.
- کاهش چشمگیر مصرف مواد شیمیایی به علت بالا بودن TDS در کارخانجاتی که فاضلاب با نمک و مواد معدنی بالا دارند
- قابلیت جابجایی پکیج تصفیه فیزیکوشیمیایی و پرتابل بودن دستگاه
- عمر بسیار بالای دستگاه به دلیل جنس کامپوزیتی بدنه و تجهیزات الکترونیکی با کیفیت